Auttamishalua ja yhteistyötä – ketterää toimintaa hengityskoneiden hankkimiseksi

Koronavirustilanne yllätti kaikki viime keväänä, mutta herätti meistä monia myös pohtimaan omia mahdollisuuksiaan olla mukana auttamassa. Forssalaisessa, mellakkavarusteita ja luotiliivejä valmistavassa C.P.E. Production -yrityksessä haluttiin myös tehdä hyvää ja keksittiin lähteä hankkimaan hengityskoneita Kanta-Hämeen keskussairaalalle. Hengityskoneet auttavat moninkertaistamaan tehohoitokapasiteettia ja niiden tarpeen ennakoitiin tuolloin kasvavan koronaepidemian aikana merkittävästi.

Yrityksessä mietittiin ensin, että pystyttäisiinkö itse valmistamaan näitä laitteita, mutta päätettiin kuitenkin kääntyä maahantuojien puoleen. Samalla syntyi ajatus kysyä yrityksiä ja yksityisiä lahjoittajia mukaan hankkeeseen. Ongelmana oli kuitenkin rahankeräyksen organisointi, koska rahankeräyslupaa ei saa hetkessä.

Yhteistyökumppaniksi löytyi ViaDia ry, jolla oli rahankeräyslupa valmiina. ViaDia ry:n toiminnanjohtaja Kristian Vikman kertoo halunneensa antaa organisaation rakenteet käyttöön yhteyttä ottaneiden nuorten aikuisten vilpittömyyden, ihmislähtöisen ja lähes hengästyttävän innon perusteella.

Ideaa kehiteltiin tiistaina 17. maaliskuuta ja heti seuraavana päivänä sosiaalisessa mediassa huomiota saanut keräys oli jo levinnyt laajasti. C.P.E Produktion lahjoitti keräyksen vauhdittajaksi 5000 euron pesämunan ja tavoitteeksi asetettu 30 000 euroa eli kahden hengityskoneen hinta tuli kokoon viidessä päivässä.

Yrityksessä ideanikkarina ja asian “veturina” toiminut Nestori Nurmi toteaa yllättyneensä erityisesti siitä, miten paljon keräys innoitti muitakin kanavia pitkin tulleita lahjoituksia. Nurmi kertoo, että keräyksen loppusumma on huikeat 44 678,58 euroa.

ViaDia ry.n rahankeräysluvan kautta kulkeneet rahat on lahjoitettu lyhentämättömänä eteenpäin käyttötarkoitukseensa. Toiminnanjohtaja Vikman toteaa, että paikallisuus nousi tässä keräyksessä keskiöön ja maakunta toimi vahvasti yhdessä. Sairaalassa koettiin keräyksen kautta saadun samalla myös henkistä tukea, josta oltiin Vikmanin mukaan erityisen kiitollisia. Vikman tuntee työnsä kautta keräystoiminnan arkea ja sanoittaa näin: ”suomalainen uskaltaa lahjoittaa, kun voi luottaa”.

C.P.E. Production jatkoi koronakriisiin vastaamista omalta osaltaan myös hengityskonekeräyksen jälkeen. Maaliskuun loppupuolella yrityksessä aloitettiin valmistamaan sairaaloissa käytettäviä suojavisiireitä. Suojavisiirien valmistukseen palkattiin uusia työntekijöitä. Nestori Nurmi jakaa onnistumisen iloa näin: ”Kiitokset hyvälle porukalle, jossa saan olla töissä. Kiitokset myös kaikille, jotka tämän kriisin aikana tekevät työtä yhteisen hyvän eteen. Ja kiitos ViaDia ry nopeasta reagoinnista ja järjestelyistä.”

Rohkeus, aitous ja lähes hengästyttävä into tarttuu. Tämä kuului molempien sekä Nurmen että Vikmanin kertomissa kokemuksissa. Tämä tarina on tosi ja meille kaikille esimerkkinä ennakkoluulottomasta ja ketterästä toiminnasta. Sen sijaan, että sanon ”jonkun pitäisi tehdä jotain”, voisinkin kysyä ”mikä voisi olla minun tapani tehdä jotain”.

Kiitos Nestori Nurmi ja Kristian Vikman kokemustenne ja osaamisenne jakamisesta!

Airi Raitaranta
Kirkon diakonia ja sielunhoito
Kirkkohallitus