Diakonian tilastoja tutkimassa

Moni työntekijä on löytänyt jo tilastot sekä niiden säännöllisen tutkimisen tärkeäksi tueksi omalle työlleen. Meillä kirkon työssä on käytettävissä monipuolinen työkalu, jota kuitenkaan ihan kaikki eivät vielä tunne. Kirkon tilastot löytyvät osoitteesta https://www.kirkontilastot.fi/

Kuva: Kuvassa lamppu ihmisen kädessä ja valon säteet, jotka yhdistyvät kahden muun ihmisen sormiin Gerd Altmann Pixabaystä 

Työntekijöitä kiinnostavat erityisesti toimintatilastot työnkehittämisen näkökulmasta. Tämän vuoden alusta tilastointiin tuli joitakin muutoksia ja saamme nyt aiempaan verrattuna osin myös uutta tietoa tilastojen avulla. Mikäli toiminta omassa seurakunnassa, rovastikunnassa ja/tai valtakunnallisesti numeroiden valossa kiinnostaa, kannattaa silloin tällöin ottaa aikaa tilastoille ja opetella käyttämään tilastoverkkosivua monipuolisesti.

Vuoden 2021 osalta tilastojen lukeminen on jopa tullut entistä helpommaksi. Riittää kun klikkaa Toimintatilasto 2021 ja eteen avautuu koko kirkon tapahtumatilastot kaikkien toimijoiden osalta tältä vuodelta.

Lisää tietoa saa valitsemalla esimerkiksi Näytettävä tieto valikon alta vaikkapa osallistujat. Alueellisuus ja oma seurakunta kiinnostavat luonnollisesti ja nämä ovat valittavissa samalta sivulta samoin kuin toteuttajaksi diakonia. Haettaessa koko seurakuntayhtymän tietoja kerralla, voidaan valita talousyksikkö -kohdasta kyseinen seurakuntayhtymä. Kohtaamisten yksityiskohtaisemmat tiedot, kuten avustussummat, löytyvät taulukon alalaidassa olevan Kohtaamisten lisätiedot painikkeen kautta. Myös näistä lisätiedoista voi valita toteuttajaksi diakonian ja saada näin diakonian tiedot poimittua erikseen.

Diakonian tilastojen osalta näyttää siltä, että kohtaamisten määrä on edelleen suuri, mutta hieman pienempi kuin viime vuonna viiden ensimmäisen kuukauden aikana. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna tammi-toukokuun osalta diakonian luvut ovat kohtaamisten osalta 231 293 kohtaamista 2020 ja 207 334 kohtaamista 2021. Kohtaamiset on vuoden 2021 alusta jaoteltu etukäteen sovittuihin ja satunnaisiin kohtaamisiin sekä vierailuihin tai päivystykseen ja kohtaamisiin muun tilaisuuden yhteydessä.

Avustuksia annettiin viime vuonna tammi-toukokuussa lähes 3 miljoonaa euroa ja tänä vuonna samana aikana summa on yli 3,3 miljoonaa euroa.

Viime vuonna avustuksissa olivat korkeimmat kuukausittaiset piikit marras- ja joulukuussa, mikä selittynee ainakin osin joulunaikaan liittyvän avustamisen kautta. Mahdollisesti joulukuun korkeaan lukuun vaikutta myös se, että joulukuulle on merkitty muiden kuukausien tilastointeja, vaikka tilastot pääsääntöisesti ohjataan tekemään mahdollisimman reaaliaikaisesti.

Tämän vuoden alkupuolella selkeä piikki, yli 800 000 euroa, on maaliskuussa, kun muuten kuukausittain on taloudellista apua annettu keskimäärin reilut 600 000 euroa. Viime vuonna kuukausittainen keskimääräinen avustusmäärä koko diakonian osalta oli lähes 700 000e, kun jaetaan koko vuoden avustussumma kahdellatoista.

Jaettujen ruokakassien lukumäärä tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä on tilastojen mukaan yli 560 000 ruokakassia. Suoraa vertailua edelliseen vuoteen ei voida tehdä, koska vielä viime vuonna tilastoitiin ruokakassien jakelu tilaisuuksina. Tilastointitapa aiheutti epätarkkuutta tilastoihin osan tilastoidessa yksittäisiä kasseja ja osan kymmenien ruokakassien jakotilaisuuksia. Jatkossa tilastointitapamuutoksen kautta saamme tiedon ruokakassien lukumäärästä, joka kiinnostaa enemmän.

Aterioita ja ruokailuja on järjestetty jonkin verran myös tämän vuoden aikana, mutta koronarajoitusten vuoksi nämä ovat edelleen pääosin tauolla, samoin kuin suurin osa diakoniatyön ryhmätoiminnasta.

Jatketaan tutkimista paikallisesti ja koko kirkon tasolla. Näin teemme ihmisten elämäntilanteita ja tarpeita näkyväksi tekemämme työn kautta.

Tilastojen yhteydessä on kuitenkin aina hyvä muistaa, että ne eivät kerro kuin sen, mitä tilastoidaan, eivätkä ne kerro koko kuvaa diakoniatyössä nähdyistä tarpeista tai työntekijän työstä.

Tilastot kertovat sen, mitä niiltä kysymme, eikä kaikkea voi kysyä ilman, että systeemistä tulee liian raskas. Tietoa löytyy eri teitä ja isompaan tilannekuvaan meidän on tarpeen yhdistää monenlaista tietoa. Tehdään tätä yhdessä!

Airi Raitaranta
diakonia ja sielunhoito, Kirkkohallitus