Vaikeiden ja tärkeiden julkaisujen sarja: osa 6

Kuva: Kitara ja soittaja sekä teksti: Erilaisia näkemyksiä

Vihapuhetta Jumalan nimessä: Erilaisia näkemyksiä

Tämä on seitsemänosaisen julkaisusarjan kuudes osa. Tekstit pohjaavat kirkon erityisnuorisotyöntekijänäkin työskennelleen Mio Kivelän Facebook-julkaisuihin, joissa hän kommentoi Leena Julinin musiikkivideosarjaa Vihapuhetta Jumalan nimessä. Musiikkivideosarjassa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvasta vihapuheesta on tehty kirkkomusiikilta kuulostavia kappaleita. Tällä kertaa itsekin sukupuoli- sekä seksuaalivähemmistön kuuluvan Mion teksti käsittelee teosta, jonka nimi on Erilaisia näkemyksiä.

Löydät sen täältä: https://tinyurl.com/y47hhkx7
Koko videosarja löytyy täältä: https://www.youtube.com/c/sateenkaariyhdistysmalkus/playlists

Tässä veisussa pureudutaan siihen, kuinka kirkossa on sateenkaarevista asioista erilaisia näkemyksiä.

Mistä meillä sitten on näitä erilaisia näkemyksiä?

Minusta. Olemassaolostani, elämästäni, identiteetistäni, vakaumuksestani, läheisistäni ja niin monesta muustakin. Ihmisten elämästä ja olemuksesta.

Tai siis, ei tietenkään minusta, sanotaan. Vaan ilmiöstä. Asiasta. Teologiasta ja raamatuntulkinnasta. Ihmiskäsityksistä ja kirkkopolitiikasta.

Mutta itse asiassa kuitenkin samalla myös minusta. Vaikket itse niin ajattelisikaan.

Voi, kun voisinkin keskustella näissä asioissa vain teologiasta. Voi, kun voisinkin keskustella vain kirkkopolitiikasta, ihmiskuvasta tai arvoista. Mutta, kun minä en voi. Me puhumme myös minusta.

Sateenkaari-ihmisinä, me emme elä kirkossa, jossa on vain erilaisia teologisia näkemyksiä, erilaisia tapoja tulkita Raamattua, vaan kirkossa, jossa on myös erilaisia näkemyksiä meistä.

Se on se, minkä tahdon tällä kertaa erityisesti sanoa, että silloin kun et kuulu sukupuoli- etkä seksuaalivähemmistöön, niin voit keskustella sateenkaarevista asioista yleisenä aiheena: teologiana, raamatuntulkintana, kirkkopolitiikkana, arvona tai esimerkiksi ihmiskäsityksenä. Et kuitenkaan lopulta voi oikeasti puhua vain niistä puhumatta myös minusta, meistä, joita tuo asia koskettaa.

Meillä ei ole erilaisia näkemyksiä vain yleisistä asioista, opeista tai arvoista. Meillä on erilaisia näkemyksiä siitä voinko tai saanko minä olla olemassa omana itsenäni. Erilaisia näkemyksiä siitä olenko kristitty ja millainen minun ja Jumalan välinen suhde on tai saisi olla.

Kun me puhumme näistä, niin te, jotka ette kuulu sukupuoli- ettekä seksuaalivähemmistöön, voitte puhua, esimerkiksi vain raamatuntulkinnasta ja arvoista. Ne ovat valtavia asioita ja koskettavat paljon myös teitä. On iso ja henkilökohtainenkin asia puhua arvoista ja siitä miten näemme Raamatun sekä sen kirjoitukset. Se tuntuu syvällä riippumatta siitä, miten näistä asioista ajattelet. Ymmärrän sen.

Mutta tahdon sanoa sen, että kun me puhumme näistä ja te istutte noiden kaikkien suurien ja henkilökohtaistenkin asioiden kanssa, niin siinä istun myös minä, sekä me kaikki sateenkaari-ihmiset. Meillä on silloin edessämme ja alttiina, nuo kaikki samat asiat kuin teilläkin: esimerkiksi käsityksemme Raamatusta ja erilaiset arvomme. Se tuntuu syvällä, meilläkin. Sen lisäksi meistä laitetaan alttiiksi – aiheeksi – se, olemmeko ja saammeko olla, keitä me olemme.

Kun nämä keskustelut osuvat sinuun, koska ne käsittelevät identiteettiäsi kristittynä ja se sattuu tai pelottaa, niin muista, että samalla tavalla ne osuvat myös meidän identiteettiimme kristittynä.

Samalla tavalla se sattuu tai pelottaa ja sen päälle se osuu myös meissä niin moneen muuhunkin asiaan. Sellaisiin asioihin, joihin se ei voi sinussa osua. Luo kipua ja pelkoa, jota sinun ei tarvitse pelätä tai tuntea. Riippumatta siitä, mitä näistä asioista ajattelet.

Me puhumme paljon siitä, kuinka kirkossa on erilaisia näkemyksiä ja kuinka sitä täytyy vain ymmärtää.

Voin kertoa, että joskus väsyttää ja satuttaa yrittää aina vain ymmärtää sitä, että muilla nyt vaan on näkemyksiä siitä, kuka olen ja saisin olla.

Mio Kivelä
sosionomi (amk) + kirkon nuorisotyönohjaaja, teol.yo.

Kirjoittaja on työskennellyt kirkossa erityisnuorisotyönohjaajana ja toimii tällä hetkellä opintojen ohella freelancerina. Kirjoitukset ovat alun perin Mion Facebook-postauksia. Sateenkaariyhdistys Malkus ry:n Taakasta voimavaraksi -hanke ehdotti Diakonia-lehdelle, että niistä voisi tehdä julkaisusarjan. 
INFOBOXI:
Kyseessä on taideprojekti, joka pyrkii nostamaan esiin kirkossa esiintyvän vihapuheen. Säveltäjä ja teologi Leena Julin on kerännyt kirkon piirissä esitettyjä kommentteja, pidettyjä puheita ja työntekijöille lähetettyjä palautteita, koonnut tekstit kuudeksi kokonaisuudeksi muuttamatta sisältöjä ja lisäämättä mitään, ja säveltänyt niihin perinteisen kuuloista kirkkomusiikkia. Tavoitteena on, että musiikin ja tekstin välinen ristiriita herättää näkemään, että myös uskonnolla perusteltu vihapuhe on julmaa ja loukkaavaa vihapuhetta. Taideprojektiin kuuluu kuusi teosta. Sisältövaroitus! Videot sisältävät materiaalia, joka voi aktivoida syrjintään ja hengelliseen väkivaltaan liittyviä traumoja.